Званична презентација Техничке школе

LA BELLA ITALIA

Репортажа са екскурзије

Italija-ekskurzija-oktobar-2014-076У уторак, 07.10.2014. године, матуранти Техничке школе, заједно са својим разредним старешинама и директором пошли су на екскурзију, пут северне Италије.

Већ првог дана, иначе дуго путовањe , прекидано је паузама, прошли смо кроз две земље – Хрватску и Словенију. Увече смо угледали Италију – колевку уметности, културе, земљу са импозантном традицијом и историјом. У предвечерје, сместили смо се у хотел у градићу надомак Венеције, Лиду ди Јесолу, где смо преноћили.

Наредног дана напустили смо хотел у Лиду и кренули аутобусом до пристаништа Пунта Сабиони. Укрцали смо се на бродић и пловили ка Венецији. Док смо путовали, водич нас је упознавао са свим оним што ћемо тамо видети. Када смо стигли, кренули смо у разгледање града. Посетили смо Трг Светог Марка, који је главни центар за окупљање у Венецији и изузетно је популаран међу туристима. На тргу су нас дочекали голубови и црква Св. Марка, која спада у најлепше светске цркве, и велику пажњу туриста привлачи својим изгледом. На њу се надовезује Дуждева палата, изграђена у готичком стилу, која је најпознатија грађевина Венеције. Пошто је повезана са црквом, служила је као дуждева капела, и у њој су се крунисали краљеви. У Венецији смо могли да видимо мост Ријалто, мост Уздаха и стари венецијански затвор. Мост Ријалто је најстарији мост који премошћује канал Гранде у Венецији. Очарале су нас и гондоле, чамци за пловидбу по плиткој води.  Након обиласка Венеције, бродићем смо се вратили на пристаниште Пунта Сабиони, где нас је чекао аутобус. Препуни лепих утисака, кренули смо у Монтекатини где смо имали 2 ноћења.

Italija-ekskurzija-oktobar-2014-033 Italija-ekskurzija-oktobar-2014-164

Наредног дана упутили смо се ка Пизи и Фиренци. Прва станица била је Пиза, која је чувена по Кривом торњу. Криви торањ нас је потакао на снимање шаљивих фотографија са торњем. Поред њега могли смо да видимо и катедралу Св. Марије, али и крстионицу Св. Батистера ди Сан Ђованија. Након Пизе упутили смо се ка Фиренци. Прво смо обишли Трг Сигнори, који је одувек био средиште политичког живота и Владе. Окружен је познатим зградама. На њему се налазе и многе скулптуре и због тога се овај трг назива музеј на отвореном. Видели смо и капеле Санта Мариа Новела, Санта Мариа дел Фиоре, капелу Медичијевих, палате Пити и Векио.

Четвртог дана кренули смо у обилазак Вероне – града заљубљених. Имали смо прилику да видимо Арену, која се налази на тргу Бра, највећем тргу Вероне. Један од главних тргова је Трг Ербе, на коме се налази Дантеов споменик и торањ Ламберти. Близу се налази и Јулијина кућа, коју смо такође обишли. Многобројне легенде су везане за то место, у дворишту се налази Јулијина статуа. На зидовима дворишта многи заљубљени су исписивали своја имена.

Italija-ekskurzija-oktobar-2014-021 Italija-ekskurzija-oktobar-2014-013

 Петог дана нашег путовања посетили смо један тржни центар и после тога наставили смо пут за Трст. Он је веома важан град и лука северне Италије. Налази се на обали Јадрана. Мало смо шетали поред обале мора. Пуног срца, са мало туге у очима , напустили смо и овај град и кренули на пут ка Србији. Сувенири које смо понели са собом, задржаће топлину и душу градова које смо посетили.

 Сутрадан ујутру, стигли смо у Бајину Башту и тада је наша екскурзија завршена. Било је заиста незаборавно са пуно дружења, певања, непроспаваних ноћи, забаве. Много тога смо научили и видели. Упознали смо и многе друге народе и културе. Због свега тога захвални смо нашим професорима и директору који су допринели томе да се ова екскурзија обави. Свако ко пожели да доживи исто, неће погрешити ако га живот однесе путевима Италије.

                                   Написале  Ирина Лукић и Милица Матић