Званична презентација Техничке школе

Предавање за средњошколце – „Ја и даље возим, а не могу да ходам“

На иницијативу Савета за безбедност саобраћаја у општини Бајина Башта, 22. децембра 2022.године у просторијама школске библиотеке одржано је предавање за ученике Техничке школе и Гимназије „ Јосиф Панчић“. Предавач у оквиру пројекта „ Још увек возим, али не ходам“ био је Славиша Савић, члан Удружења параплегичара Мачванског округа и Центра за безбедност младих.

Ова тема део је кампање коју спроводи Агенција за безбедност саобраћаја и намењена је свим учесницима у саобраћају.

Предавач, Славиша Савић из Удружења параплегичара мачванског округа, водио је интерактиван разговор са младим људима и кроз презентацију поделио своје искуство, које га је пре више од две деценије сместило у инвалидска колица.

Ученици су имали прилику да кроз једну животну причу сазнају са колико озбиљних последица може да се сусретне неко ко не поштује саобраћајне прописе. Цела ова прича и презентација су намењени како би се повећала безбедност младих у саобраћају, првенствено промена свести код младих и указивање на последице самих незгода. Кроз причу се прошло кроз све битне сегменте везане за безбедност у саобраћају, а то је употреба појаса, неконзумирање алкохола пре вожње и некоришћење мобилног телефона током вожње.

Порука за младе са овог предавања је да саобраћај није дечија игра. У Србији у саобраћају годишње настрада око пет стотина људи, од тога стотину младих смртно страда сваке године.

Циљ предавања био је да се укаже средњошколцима како да буду одговорни возачи и да се заштите од катастрофалних и кобних последица саобраћајних несрећа.

Са предавања је упућен апел на младе возаче да не управљају возилима под дејством алкохола, да не возе преко ограничења брзине и да поштују саобраћајне прописе.

Опрез у саобраћају и поштовање саобраћајних прописа су велика шанса да се избегне незгода и начин да спасите себе и друге од лакших или тежих повреда, или чак смртног исхода, поручили су младима на овој презентацији и предавању одржаном у школској библиотеци.